top of page

De basis van videomarketing

Van Charlie Chaplin tot influencers op TikTok en Instagram, het filmmedium heeft al een lange weg afgelegd. Het is tegenwoordig (letterlijk) kinderspel om kwalitatieve video’s te maken. Beginnen met videomarketing was nog nooit zo makkelijk, je camera steekt gewoon in je broekzak. Wat is de meerwaarde van videomarketing en hoe begin je eraan?

Eerst een aantal cijfers: waarom is videomarketing zo belangrijk? Volgens een onderzoek van Wyzowl gebruikt 86% van bedrijven video als marketingtool. Wat levert dat op? 86% van videomarketeers zegt dat video het verkeer naar hun website doet toenemen. Dat is al een mooi resultaat, maar de ervaring van de consument is natuurlijk ook belangrijk. Maar liefst 84% zegt dat een filmpje de aanleiding was om een product of dienst aan te kopen. Video is ook een goed medium om je product in de kijker te zetten: 69% kijkt liever naar een korte video om bij te leren over een nieuw product. ​Het is duidelijk dat video een positieve impact op je marketingstrategie kan hebben, maar het is daarbij wel belangrijk dat je videocontent ook van een degelijke kwaliteit is. Hoe pak je dat aan? Met een aantal best practices kom je al een heel eind.

Ken je publiek, ken het medium

Het geldt voor elke vorm van communicatie: om impact te hebben moet je met je publiek rekening houden. Niet alleen met de wensen en de voorkeuren van potentiële klanten maar ook met de manier waarop gebruikers je content consumeren. Meestal is dat al scrollend in de zetel, aan de bushalte of op het toilet. Je video’s moeten dus voor mobiele toestellen aangepast zijn. Het goede nieuws? De meeste socialemediaplatformen zoals Facebook, YouTube en Instagram maken het doodeenvoudig om mobielvriendelijke video’s te uploaden. Een vierkant formaat (1:1) werkt bijvoorbeeld het best op mobiele toestellen. De grote socialemediaspelers houden daar ook rekening mee en geven je ook de optie om je video in verschillende formaten online te zetten.

​Ook belangrijk voor scrollers: ondertitels! Veel mensen scrollen zonder hun geluid aan te zetten. Als je op je video ondertitels en tekstanimatie voorziet, kan je publiek toch volgen, ook op een overvolle trein. Beperk tekstanimaties wel tot de essentie. Je wilt vooral in een oogopslag duidelijk maken waar je video over gaat.

Kort en krachtig

Video’s houd je kort en krachtig. De looptijd van de nieuwste blockbuster is ongeveer honderd minuten, voor een Facebookflmpje hou je het beter op één of twee. Grijp de aandacht met het probleem dat je oplost of met de vraag die je beantwoordt, en kom snel tot de essentie. Aan het einde voorzie je een sterke call to action.

Op YouTube pak je het anders aan. Afhankelijk van het soort content dat je maakt, heb je daar meer speelruimte. Je video moet wel nog altijd behapbaar zijn, maar met vijf minuten heb je voldoende ruimte voor de nodige diepgang. Dat is perfect voor een instructiefilmpje, een handleiding of een blik achter de schermen.


Een sterk verhaal is de beste verpakking

Je publiek kan verkooppraatjes van mijlenver herkennen, daarom pak je beter uit met een sterk verhaal. Sterke storytelling boekt sterkere resultaten: laat zien hoe je een probleem oplost in plaats van erover te vertellen.

Heb je een interieurwinkel waarin je meubels verkoopt voor een betaalbare prijs? Breng dan een jonge starter in beeld. Ze loopt door de winkel, kiest meubels uit en vertelt haar verhaal. Misschien worden mama en papa wel wat emotioneel omdat dochterlief het nest verlaat. Je publiek zal een filmpje met een emotionele ondertoon langer onthouden dan een advertentie. Herkenbare personages zorgen er ook voor dat je boodschap beter aankomt: bijna iedereen heeft vroeg of laat wel met een nestverlater te maken.

Wil jij je eerste stappen in videomarketing zetten, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Neem contact met ons op! We helpen je graag op weg.

bottom of page